Kvinnan på balkongen

Kvinnan låg i balkongöppningen. Hon låg slängd på rygg, med huvudet i vinkel, som en avbruten blomstjälk. Ansiktet och hjässan täcktes av blod, som också flutit ner över bröstet och ut på golvet. Blodet var fortfarande fuktigt och blänkte mörkt rött. Bredvid kroppen låg en bärbar telefon och på balkongen skymtade en omkullslagen stol.

Rummet bakom henne var orört sån när som på krossat glas, som spridit sig på golvet och över soffan. TV:n var på, men ljudet nedskruvat och  vad som tycktes vara en amerikansk film flimrade i rutan. Klockan var fyra på morgonen och bleka solstrålar lekte över kvinnans kropp. Det hördes fåglar – sparvar, skrattande skator och en envis lövsångare. Flugor surrade.

Ytterdörren öppnades och inspektör Olsson tog sig in i rummet efter att han känt draget från den öppna balkongdörren. Han rynkade pannan och stod stilla medan han tog in scenen i sitt synfält. Så tog han upp mobilen och ringde till stationen för att be dem ringa in mer personal.


Tjugo minuter tidigare hade han väckts av telefonen. Han var trött, hade kommit sent hem efter födelsedagsfesten kvällen innan och det hade dröjt åtskilliga signaler innan han stapplat upp ur sängen för att svara. I luren var det tyst, men han hade tittat på nummerpresentatören och svurit tyst när han såg vem som ringt. Gerd Stenberg, polisstationens förra receptionist. Förstås. Han blev fly förbannad, hade vaknat till ordentligt och tänkt att nu, djävlar…

Nu skulle han säga till och nu skulle han lämna tillbaks nyckeln, som han en gång fått.

Men han hade kommit försent. Och han kunde inte tro på det han såg. Hennes rop på hjälp hade varit verkliga och inte frukten av hennes paranoia, som hon till och med vårdats för på psyket i staden. Hon som var mytoman och som förföljt och irriterat både kollegor och besökare på polisstationen. Som beskyllt Olsson för sexuella trakasserier (han ansåg att de hade haft ett förhållande!) vid ett pinsamt uppträde på ICA. Och även beskyllt kommunstyrelsens ordförande för knarksmuggling när han kommit för att hämta ut sitt nya pass (hade hon haft ett ”förhållande” med honom också?). Och som de senaste tre veckorna ringt honom så gott som varje dag och enträget upprepat att hon hotades till livet av okända människor.

Och någon måste nu verkligen ha dödat henne.


Men vad hade hänt? Han såg ner på henne. Hon hade suttit på balkongen. Någon eller något hade krossat hennes huvud framifrån så hon kastats av stolen och in i rummet. Med våldsam kraft. Besinningslöst, var intrycket han fick.

 Balkongen hade två inåtgående franska fönster, bägge måste ha varit öppna när hon föll. Det ena fönstret var krossat och skärvor låg inåt rummet. Inåt rummet? Och hur förklara skärvorna som låg runt hennes huvud? Hade någon tagit sig ut på balkongen och sen knuffat  henne mot fönstret som krossats? Nej, hon måste ha fått ett slag framifrån. Men hur kunde då balkongfönstret ha krossats? Han försökte försiktigt lyfta upp henne för att se om det fanns skador på hennes rygg, men hon var tung och hans fingrar slant på tyget i hennes rosa nylonnattlinne.

Hade någon stått nedanför balkongen, fyra våningar ner, och kastat upp något? Det var helt omöjligt! Balkongen var smal, där fick inte plats till mer än en stol och ett bord som hängde på räcket. Att smyga sig runt henne borde vara omöjligt. Men hon hade suttit och ringt. Till honom troligen. Så hon hade ändå hört något, trodde han.


Han tittade försiktigt ut. Inga träd. Heller ingen stege, men  hans mannar fick kolla upp eventuella spår nedanför när de anlände. Han gick ner på knä, tog på sig sina läsglasögon och synade telefonen noga. Han kunde se sitt eget telefonnummer i displayen och såg att den inte var avstängd. Mördaren hade utfört dådet i samma ögonblick hon ringt upp Olsson. Men Gerd Stenberg hade inte hunnit tala med honom innan hon tystats.

Så granskade han hennes skador igen. Det fanns glas inte bara på golvet såg han. Små, små glittrande skärvor av glas blänkte i blodet som vällt fram ur hjässan. Stora glasskärvor från fönstret låg på golvet, men också mindre skärvor av mörkt glas. Och ännu  mindre skärvor kunde han nu se glimma i det som var kvar av hennes ansikte. Han tittade konfunderat på hennes huvud och i hennes svarta hår där ljusa hårrötter skvallrade om att hon färgade håret  och hittade något mer. En mörkgrön glasbit med en bit papper på. En etikett, guldskrift. Han funderade och hans ögon vidgades som av en plötslig insikt. Han vände ansiktet upp mot himlen och fick solen i ögonen.

Två av hans kollegor kom just in genom den öppna dörren till lägenheten och dök upp framför honom där han satt på golvet med glasskärvan i handen. Han tittade upp mot dem och sa: ”Jag tror jag vet …”

Nästan en halv mil därifrån, högt upp i luften fortsatte den rödochvitrandiga luftballongen med sitt rusiga sällskap att stiga. Det väste i gaslågan och man hurrade för minst tjugonde gången för Gun, femtiåringen, polishusets nya receptionist. Anton, den tjugotvåårige, i vanliga fall mycket blyge vaktmästaren kastade ut två tomma champagneflaskor, för vilken gång i ordningen visste han inte. Ballongen flög obekymrat vidare till väders och under dem bredde staden ut sig i morgonens allt varmare solsken.